O PASMI

Avstralski ovčar - aussie imenovan - je ameriška pasma. Je srednje velik, lahek pes, čudovitih barv od črne in rdeče s kombinacijo bele in/ali bakrene do blue- in red-merle; malo daljši kot višji, izjemno učljiv, inteligenten in poln energije. Aussie ima poseben izraz v očeh, z njimi pove vse, Indijanci so ga imenovali "ghost eyes".

maj 05

Aussie je ovčarski pes z vsemi lastnostmi in potrebami ovčarjev; primeren za agility, obedience, reševanje, terapijo, spremljevalec pri jahanju in družabnik ljudi z aktivnim življenjskim slogom.

januar 05
april 05
marec 05
chip slalom

Chica v domu za starejše
lisa - frisbee

 

Aussie ne bo nikoli vdan suženj, ampak vedno najboljši prijatelj in odličen družabnik.

O pasmi tudi v reviji Moj pes 3/04.

ZGODOVINA

Mnogo je teorij o nastanku pasme, zapisi in fotografije pa dokazujejo, da so aussieji prišli z izseljenci iz Evrope najprej v Avstralijo in od tam z njihovimi ovcami v Ameriko, se križali z različnimi collieji in ovčarji, tudi pirenejskimi in mejnimi, vse z namenom dobiti dobrega delovnega psa za delo s čredami. V Ameriki so prednika aussieja uporabljali za čuvanje ovc in goveda in današnjega še vedno uporabljajo na svojih velikih rančih kot izjemnega delovnega psa.

Paso Robles, CA, november 04

Sredi 20. stoletja je pasme postala popularna v ZDA, ko je g. Jay Sisler nastopal s svojimi avstralci na rodeih in ljudje so bili navdušeni nad vragolijami, ki so jih počeli.
L.1957 so poskušali ustanoviti prvi pasemski klub in določiti standard, kar je nekaj kasneje storila ASCA (Australian Shepherd Club of America ), ki še danes bdi nad vzrejo avstralskih ovčarjev. Kasneje je pasmo priznal tudi AKC.

december 04
avgust 04
Berry, april 06

V Evropo so aussieji pričeli prihajati v zgodnjih 80 letih, največ skupaj s konji in v Nemčiji so ustanovili ASCA klub, FCI pa je priznal pasmo l.1996 in jo uvrstil v I grupo.
Aussie postaja vse bolj popularen med ljudmi, ki so prepoznali vse čudovite in vsestranske lastnosti te pasme.

ZNAČAJ

Aussie je pasma, s katero lahko čudovito delimo svoje življenje, vendar pa se moramo zavedati, kljub precejšnji razliki med posameznimi psi, da to ni pes za vsakogar. Aussie rabi aktivno življenje, naj bodo to kinološki športi ali pa vsakodnevni aktivni sprehodi. Zmotno pa je mnenje, da se bo, če kak dan počiva, spremenil v uničevalca vsega okrog sebe. Oba moja psa, znata prav lepo uživati na našem vrtu ali kavču.

februar 03
maj 05

Tudi ni res, da je vrt obvezen za aussija – prav dobro se počuti v stanovanju, če le ima zadosti aktivne zaposlitve. Vrt psa ne napravi srečnejšega, pes je srečen, če ima ob sebi svojega človeka, ki ga ima rad in se z njim ukvarja. Zato aussie še posebno ni primeren za življenje v pesjaku.
Aussie, čeprav morda ovc nikoli v življenju ni videl, ima močan pašni nagon. Lahko se zgodi, da bo "pasel" otroke, druge živali, svojega lastnika ali pa tekače in kolesarje. Sama sem to doživela , vendar pa smo to brez težav odpravili ( vsak pes ima lastnosti, ki nam morda ne ustrezajo za naše potrebe in korektno od vzreditelja bi bilo, da nanje opozori ).
Aussie rad raziskuje in je zelo radoveden, zato ograja na vrtu omogoča njegovo varnost.
Njegova odlika je seveda močan nagon čuvanja, zato bo z velikim zanosom čuval svojo družino in njeno lastnino. Načeloma so zadržani do tujcev ( ne vsi ), ko pa jih sprejmejo, postanejo njihovi prijatelji.
Zaradi vedno dobre volje in veselja do življenja, pripravljenosti ustreči svojemu človeku in svojega bistrega duha, je aussie pes, s katerim nikoli ni dolgčas. In ker se rad in lahko uči, ga s primernim učenjem, seveda brez vsake prisile in v nedogled ponavljajočih se vaj, pač pa z doslednostjo, lahko naučimo vsega, kar želimo. Z njim gremo tako lahko kamorkoli.. In kar je pomembno: aussie se vam skoraj ne bo izgubil, ker vas bo vedno imel v dosegu svojih oči.

maj 05
september 03

REP

Avstralski ovčarji se lahko skotijo z različno dolžino repa: dolgim, 3/4,1/2,1/4 ali pa čisto kratkim oz. brez njega. Govorimo o "natural bobtailed" - NBT; gre za podedovan faktor, ki je posledica določenega gena.
Po ameriškem standardu repe kupirajo, v Evropi pa je v veliko državah kupiranje prepovedano in tako lahko vidimo aussieje z različnimi dolžinami repov.

Cheyenne sept 04
Ruby julij 03
Chip april 05
Bee sept 05
Sunny

BARVE

Barva dlake aussiejev je res posebnost, saj glede na barvo in vzorec ne najdemo dveh enakih psov. Standard dopušča kar 16 različnih kombinacij.
Osnovne barve so: črna in rdeča ter blue merle in red merle vse z/brez belimi/bakrenimi vzorci. Nobena od barv ni po standardu bolj zaželena.

black tri
black white copper

Alpine River Lady in Black "Uma"

black w (bi)
black white

Alpine River Moon Walker "Moon"

black c (bi)
black copper

black
black

blue merle c/w
blue merle copper white

Alpine River Little Miss Sunshine "Missy"

blue merle w (bi)
blue merle white

Alpine River Mona Lisa Smile "Lisa"
blue merle c (bi)
blue merle copper
blue merle
blue merle

red tri
red white copper

Alpine River Little Big Man "Žak"

red w(bi)
red white
red c (bi)
red copper
red
red

red merle w/c
red merle white copper

Alpine River Legends of the Fall "Terra"

red merle w (bi)
red merle white

Alpine River Me and My Shadow "Skip"

red merle c (bi)
red merle copper
red merle
red merle

 

Dovoljene so vse barve oči od modre, rjave, jantarne do marmorirane; očesi sta lahko celo različnih barv.

Chip
Ruby
Blueberry
Mona Lisa
Missy
Alpine River Legends of the Fall

Rdeči in red merle psi imajo gobček, ustnice in robove vek jetrne barve, črni in blue merle pa črne.

VELIKOST

Psičke so velike od 43 - 54 cm, psi od 50 - 58 cm.

ŽIVLJENJSKA DOBA

10 - 15 let

ZDRAVJE

Pasma je sorazmerno zdrava in odporna, za vzrejo je potrebna kontrola kolkov in pregled oči za dedne bolezni.
Z ustanovitvijo instituta za raziskavo zdravja in genetskih bolezni avstralskih ovčarjev v ZDA, ki ga vodi CA Sharp, je bila postavljena baza podatkov, tako, da lahko vsak lastnik aussieja dobi podatke o koeficientu tveganja za posamezne dedne bolezni in koeficient sorodstvenih povezav.
Raziskave se nadaljujejo celo v smislu genskih raziskav vedenja.
Paritve med merle psi in nbt psi so prepovedane.
Obstaja tudi baza podatkov o rodovnikih za skoraj vsakega psa.

ŠE NEKAJ ZANIMIVOSTI

Nekateri aussiji delajo tiho, drugi so včasih glasni. Tudi pri igranju lajajo, mrmrajo, godejo in renčijo in gledati aussije pri igri , se včasih zdi, kot bi se tepli.
Svojega človeka pozdravljajo z izrednim veseljem, tudi, če ga ne vidijo le kratek čas. Imajo posebno komunikacijo: mrmrajo, se "pogovarjajo", pritožujejo in če hočejo vzbuditi pozornost položijo glavo v naročje in čisto mirno obstanejo ali pa potisnejo gobček pod roko.
Ko spijo imajo včasih prekrižani obe sprednji tački, drugič imajo glavo med obema tačkama.
Večina obožuje vodo in nikoli ne zamudijo priložnosti steči čez potok ali plavati v jezeru ali morju. Nekaterim je v posebno veselja skakati z višine v vodo. Če je le mogoče.

NEGA

Nega aussieja ni zahtevna, zadostuje krtačenje enkrat tedensko, ob menjavi dlake pogosteje, da odstranimo odmrlo dlako.
Avstralski ovčarji so izredno čisti psi, saj tudi sami skrbijo za svojo čistočo in čistijo drug drugega. Samička bo izredno natančno čistila svoje mladičke.

Vsakodnevni sprehodi. Avstralski ovčar nima neprijetnega vonja tudi kadar je dlaka mokra.