VZREJA

Avstralski ovčar - aktiven pes za aktivne ljudi.

Ker je aussie ameriška pasma, sem se odločila, da se grem učit " vse o aussijih in vzreji" v ZDA. Leta 2004 sem obiskala ASCA National Specialty v Kaliforniji in se udeležila kar nekaj delavnic, ki jih je imela CA Sharp, izjemna gospa, popolnoma predana pasmi in poznavalka, ustanoviteljica ASHGI - Instituta za zdravje in genetiko avstralskih ovčarjev.

Standard za avstralske ovčarje pravi, da je to srednje velik, atletsko grajen pes, ne pretežak, ne premočnih kosti in z ne preveč dlake. Taki naj bi bili tudi moji aussiji. Inteligentni, hitro in lahko učljivi, za vsako delo primerni in družabniki svojih skrbnikov. Zato je moj cilj aussie, ki je zdrav, prijetnega značaja, živahen pri delu in kinoloških športih, odličen družabnik in ne nazadnje tudi lepega videza.

Več na "O pasmi"

Paritvene kombinacije skrbno izbiram – psičke so vse moje vzreje, moja Ruby je osnova vzreje, Lisa mi je dala tretjo generacijo.

Posebna pozornost velja zdravju, danes lahko uporabljamo poleg kliničnih pregledov tudi številne genetske teste ( DNA ) in skrbimo za zdravje potomcev.

Starši so pregledani za kolčno displazijo (HD), za komolčno (ED) displazijo, OCD (rame),imajo klinično pregledane oči v zadnjem letu pred vsako paritvijo, opravljene DNA teste: za dedno katarakto (HSF4 mutacija) v vzreji uporabljam samo clear (+/+) , MDR1 in tudi druge DNA teste ( CEA/CH, prcd PRA., DM SOD1...)

Glej informacijo pri posameznih psih in mladičih – legla.

Mladički so skoteni v hiši in živijo skupaj z družino in drugimi psi. Obdobje mladičkov je za mene izredna izkušnja, zato jim posvečam ves svoj čas. Poskušam jih čim bolje socializirati in jih navajati na vse neznano: zvoke, tuje ljudi, otroke, vožnjo z avtomobilom. Veliko časa preživijo zunaj, na vrtu in na voljo imajo številne igrače za vlečenje, metanje, prinašanje, mali agility parkurček s tunelom.

Tako jih tudi dobro spoznam in lahko svetujem, kateri mladiček bi bil po značaju in aktivnosti primeren za bodočega skrbnika glede na njegove želje, pričakovanja, način življenja in delo, ki ga bo pes opravljal. Mladički so pri 7 tednih testirani za delovne sposobnosti - Puppy Aptitude Test. Imamo tudi primerjalne podatke dosedanjih legel za kasnejše obdobjeZato barva, barva oči ali spol nista toliko pomembna. Seveda pa poskušam bodočim lastnikom ustreči tudi v tem.

Mladičkom želim najti domove, kjer  jim bodo nudili aktivno življenje na področju kinoloških športov, drugih  dejavnosti ali pa  bodo živeli kot aktivni spremljevalci, nikakor pa ne za zadovoljevanje napačnih  in pretiranih ambicij bodočih lastnikov ali druge skrajnosti, kjer ne bi imeli dovolj stika z lastnikom.

Mladički so prodani s pogodbo, večkrat razglisteni, cepljeni, mikročipirani, imajo pregledane oči pri 7 tednih za ev. napake ali dedne hibe ( lastnik dobi potrdilo), so veterinarsko pregledani in dobijo potni list ter rodovnik FCI , ko ga izda KZS. Po dogovoru tudi ASCA rodovnik.

Bodoče lastnike skrbno izbiram in postavljam veliko vprašanj. Tudi sama želim čim več vprašanj bodočih lastnikov, na katera bom rada odgovorila. Z lastniki želim ohraniti stike in veseli me, da mi sporočajo napredek svojih aussijev in njihov razvoj. Imamo tudi srečanja, kjer si izmenjujemo izkušnje. Za vsa vprašanja, nasvete in pomoč sem vedno na voljo.

Za več informacij zahtevajte in izpolnite vprašalnik.